Eén jaar later, 18 april 2019

Bezoek aan ‘For a few sacks more…’, TRC Leiden, 24 januari 2018
Met Linzee Kull McCray, auteur van ‘Feed Sacks, the colourful history of a frugal fabric’, Leiden, 2 februari 2018

Een tentoonstelling in het Textile Research Centre (TRC)  in Leiden, voorjaar 2018, openbaarde het wonderlijke bestaan van door Belgische vrouwen geborduurde, Amerikaanse bloemzakken in de Eerste Wereldoorlog. Het enige tentoongestelde exemplaar had als herkomst ‘Edmonton, Alta’, dus kwam de zak uit Canada, maar ach, het speelde meer dan honderd jaar geleden. VS of Canada, vanuit Leiden bezien lagen die toen waarschijnlijk dichter bij elkaar, dacht ik nonchalant… En misschien kwam de meelzak wel uit de Tweede Wereldoorlog, want daar wist ik iets meer van dan van de Eerste…

Lezing van Dr. Marian Ann Montgomery in Leiden, 18 april 2018
In het Stadsarchief Brussel, 20 december 2018

De vraag naar de geschiedenis van de geborduurde, katoenen Amerikaanse bloemzakken in buurland België, heeft me sinds 18 april 2018 niet meer losgelaten. Ik heb boeken gelezen, online gesurft, informatie opgevraagd, gecorrespondeerd, gesprekken gevoerd, musea bezocht, archief- en bibliotheekonderzoek gedaan in Antwerpen, Luik, Gent, Brussel, Hansbeke, Leiden, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam. Mijn hoofd vulde zich met een overvloed aan informatie.

Met resultaat. In blogs, lezingen en artikelen vertel ik inmiddels met passie over wat ik te weten ben gekomen.

Lezing voor Probus Nieuw Teylingen in Sassenheim, 2 januari 2019
Centre de documentation, Musée de la Vie wallonne, Liège, 9 juli 2018

 

 

 

 

 

 

Eén jaar later ken ik een paar honderd onbewerkte en bewerkte Meelzakken in WOI van daadwerkelijk zien of van foto’s. De grootste rijkdom is dat ik zelf twee geborduurde meelzakken bezit. Wat een prachtige versierde zakken! Het zorgvuldige en toegewijde handwerk overrompelt me iedere keer weer.

In januari  2018 volgde ik bij TRC lessen in quilten van Linzee Kull McCray, quilt specialist, auteur van Feed Sacks, the colourful history of a frugal fabric‘. Zij vertelde over de Amerikaanse, historische traditie om bloemzakken te (her)gebruiken voor het maken van kleding en huishoudtextiel.

Vol inspiratie ben ik ook zelf begonnen quilt zakken te naaien van gerecyclede kleding, in lijn met de traditie van mijn voormoeders.

Annelien van Kempen, Caleidoscopische Quilt Zak, januari 2019

Zij hadden de taak hun gezinnen te voorzien van kleding, bed- en badgoed en alle textiel, die in het huishouden nodig was, waarbij zij eindeloos alle stoffen en draden in hun bezit, hergebruikten.

Jazeker, vanuit deze achtergrond kregen ook de meelzakken in WOI een tweede leven!

Translate »