Lezingen

Versierde Meelzakken in WO I

Lezing op uitnodiging van Probus Nieuw Teylingen. Enkele originele versierde meelzakken zijn uitgestald.

Ik weet heel veel en boeiend te vertellen over de versierde meelzakken!

Zoom-lezing voor VVAO afdeling Leiden

Graag zal ik een lezing geven, ter plekke of online per Zoom, over de resultaten van mijn onderzoek. Het zal een beeldverslag zijn van mijn zakkenreizen, een foto-impressie van de honderden meelzakken die ik inmiddels heb gefotografeerd, of waarvan ik foto’s kreeg toegestuurd. Via een powerpoint-presentatie vertel ik het verhaal over meelzakken die symbolen werden voor voedselhulp, dankbaarheid en liefdadigheid.

Bakkerijmuseum Veurne organiseerde een webinar over Versierde meelzakken in WO I

In steekwoorden: de Belgische bevolking begin 20ste eeuw – internationale humanitaire hulpverlening – Belgische en Amerikaanse vrouwen ondernemen acties – de haven van Rotterdam – voedselhulp en logistiek – tarwe, meel, brood en bakkers – hergebruik van zakken voor kleding en sierobjecten – werkgelegenheid voor vrouwen – beroepsscholen voor meisjes – de borduursters – de kunstenaars – de huidige collecties meelzakken in België en de Verenigde Staten.

Via mijn lezingen wil ik een breed publiek bij mijn onderzoek betrekken. Ook wil ik inkomsten genereren om mijn onderzoek en zakkenreizen te kunnen bekostigen.

Uitgebreide informatie vindt u hier.
De aanvraag voor een lezing kunt u doen via het contactformulier.

Enkele reacties op mijn presentaties:

“Een onderhoudend, zorgvuldig voorbereid en een met enthousiasme gepresenteerd verhaal.’
– “De voorzitter prijst vooral de kunde en het onderzoek dat leidde tot een lezing die al gekarakteriseerd kan worden als een hoogtepunt van ons 2019 programma.’
– “Annelien is gedreven bezig op allerlei manieren het verhaal van de meelzakken uit te zoeken en nog bestaande zakken op te sporen. Haar boeiende verhaal is geïllustreerd met veel interessant beeldmateriaal. Zij heeft ons met haar lezing over de voor ons ‘onbekende oorlog’ meer bekend gemaakt met de algemeen menselijke gevolgen van WO I voor de Belgische bevolking.’
– “Het is een compleet verhaal, alles zit erin.’